Higijena zubaVrlo uspješno rješavamo problem neprasvilnosti vilica i zuba,kako kod djece tako i kod odraslih.

Od kada deca treba da počnu sa pranjem zuba?

Pranjem zuba počinje od trenutka nicanja prvog zuba. Ono se obavlja bez četkice za zube tako sto se smotuljak vate ili gaze natopi u vodu ili nezasladjen čaj i jedan ili dva puta tokom dana se prebrišu zubići. Po nicanju svih mlečnih (prvih) zuba dete moze da koristi četkicu za zube uz pomoć roditelja koji kroz igru treba da uče dete pranju zuba, ali bez paste za pranje zuba. Posle treće godine možemo da uključimo paste za pranje zuba koje su prilagodjene svojim ukusom i sastojcima dečijem uzrastu. Tek sa polaskom u školu možemo očekivati da su deca u stanju da samostalno peru zube ali im je i dalje neophodna kontrola jer deca ne shvataju kolko je ozbiljno pranje zuba pa traže sve načine da izbegnu obavezu.

Koliko bi puta na dan trebalo da se peru zubi?

Jedno pravilo kaže da zube treba prati posle svakog jela, ali obaveze nas i naše dece ne dozvoljavaju ispunjavanje ovog pravila. Na našu sreću dovoljno je da se zubi operu pravilno dva puta na dan, prvi put ujutro po ustajanju ili posle doručka i uveče posle poslednjeg obroka.

Koja četkica za zube je najbolja?

Najbolja četkica za zube je ona koja se redovno koristi. Bitno je da se cetkica prilagodi uzrastu deteta po veličini, danas je na našu sreću dostupan veliki izbor tako da samo treba malo potražiti. Kada se počinje sa pranjem zuba četkica bi trebalo da ima meka vlakna (SOFT – S) da ne bi povredjivala osetljiva usta deteta i da bi pranje bilo sto prijatnije. Pažnju mališana je moguće privući raznoraznim oblicima četkice čime bi četkica nakon nekog vremena mogla postati omiljena igračka. Sa polaskom u školu trebalo bi da predjemo na srednje tvrda vlakna četkice koja nose oznaku M – MEDIUM što ostaje tvrdoća koju koristimo nadalje čitav život sem u nekim posebnim stanjima. Cena četkice nije i presudna za njen kvalitet tako da i sa najjeftinijim četkicama možemo da ostvarimo zadovoljavajuće rezultate.

Koja pasta za zube je najbolja?

Upotreba paste počinje od treće godine deteta, te paste treba da su blage sa raznim ukusima da bi privukli dete korišćenju. Paste sa fluorom koristimo od 3 godine. U kasnijim uzrastu bitno je da pasta sadrži fluor u dovoljnoj količini što u glavnom sadrže sve paste tako da nemao razloga da se opterećujemo sa odabirom paste.

Na koji način bi bilo pravilno da se operu zubi?

Popularan opis je da se: v gornji zubi peru kako kiša pada dok, v se donji zubi peru kako raste trava; Potrebno je oprati sve površine zuba i spoljne, i one kojima grizemo ali one koje su okrenute ka unutrašnjosti usta. Tehniku pranja zuba moguće je obogatiti i još nekim elementima ali tek posto se ovlada ovim jednostavnim upustvom.

Kako da znamo da smo oprali zube na pravi način?

Često se pacijenti žale da redovno peru zuba ali da problemi ne prestaju. Da bi se izbeglo to najlakše je da pacijenti nakon pranja uz pomoć sredstava koja prebojavaju naslage na zubim sami provere kako su oprali zube. Sredstva se nazivaju VIDIPLAK i mogu se kupiti kao kapi ili kao tablete. Nakon pranja zuba dovoljno je sažvakati tableticu Vidiplak sredstva koja je upotpunosti neškodljiva za zdravlje bilo vas ili vašeg deteta i doćiće do prebojavanja zaostalih naslaga čime se stiče uvid da li smo zube obrali na pravi način ili nismo.

Kako bi trebalo da se ponašamo prema ishrani?

Uz održavanje higijene način ishrane predstavlja najvažniji činilac za naše zdravlje u celini a za zdravlje usta i zuba posebno je važan. Trebalo bi da izbegavamo lepljivu i zasladjenu hranu poput čokolada, bombona, karamel bombona, lepljivih kolača, zasladjenih napitaka i tako dalje… Ovo ne znači da tu hranu ne treba jesti nikako ali je bitno obratiti pažnju na učestalost takvih obroka. Ukoliko takve namirnice konzumiramo uz glavni obrok i nakon toga operemo naše zube njihovo korišćenje može da ostavi posledice samo po naš stas. Ali ukoliko peremo zube i tri puta na dan ali pri tom izmedju svakog pranja više puta grickamo slatkiše pranje će ostati uzaludno. Namernice koje najmanje štete nose kada je karijes u pitanju su crni hleb, kukuruzni hleb, jabuke, šargarepa različite vrste povrća i voća.

Korišćenje tableta i drugih sredstava sa fluorom?

Sredstva sa fluorom su danas dostupna svima i njihova korisna dejstva na zube su više puta pokazana i dokazana u mnogobrojnim studijama. Postoje sredstva u obliku tableta, gel rastvora i rastvora za ispiranje usta. Precizno su definisani protokoli za upotrebu ovih sredstava a u svakoj posebnoj situaciji stomatolog saopštava pacijentu način i sredstvo koje bi donelo najviše koristi. Ne savetujem samoinicijativno korišćenj eovih sredstava. Njihova upotreba je u potpunosti bezbedna ukoliko se koriste u skladu sa savetima lekara stomatologa. Sredstva sa fluorom ne zamenjuju pravilno održavanje higijene već pomažu u učvršćivanju zdravlja, drugim rečima sama njihova upotreba neće doneti ništa značajno dobro. Tek udružena sa pravilnim održavanjem higijene daju pravi učinak.

Posete stomatologu?

Redovne posete stomatologu su veoma bitan činiolac zdravlja zuba, jer mi smo obučeni da uočavamo detalje koje neobučena osoba nije u stanju da primeti. Pored pregleda svaku posetu stomatologu bi bilo korisno da se iskoristi za odklanjanje nekih nedoumica u vezi sa zdravljem usta i zuba tj za sakupljanje korisnih saveta. Ponekad dobar savet može da vredi više od plombiranja zuba po koje pacijenti uglavnom dolaze. Pod redovnim posetama se podrazumeva šestomesečni odlasci na preglede nakon u potpunosti obavljene sanacije

Mi brinemo o zdravlju vaših zuba


©2014. Sva prava zadržana.

Beogradska 45
78430 Prnjavor

+387 51 655 555
sc.radojkovic@gmail.com