Inventar Doktor Radojkovic
19. aug

Kada je vrijeme za prvu posjetu zubaru?

Aleksandar Radojkovic

Važan dio brige o djetetu jeste i briga o djetetovu zdravlju, fizičkom i psihičkom. Mi smo zubarska ordnacija, pa ćemo osvrt napraviti na brigu o fizičkom zdravlju, tj. u ovom slučaju, o dječijim zubićima.

Na našoj stranici o dječijoj stomatologiji objasnili smo šta mi to radimo tokom brige o dječijim zubićima, ali u sklopu ovog članka više želimo objasniti roditeljima kako da pripreme dijete za prvi odlazak zubaru i da mu stvore naviku za redovne odlaske zubaru.

U praksi nam se pokazalo da je najbolje vrijeme za prvu posjetu zubaru prije druge godine, dok su mliječni zubići još zdravi, i dok nema potrebe za vađenjem ili popravkama. Tada, dijete kod kuće pripremite, objasnite mu da je dovoljno veliko, da kao i mama i tata, sada može ići pregledati svoje zubiće. Ako dijete ima omiljenu igračku, ponesite i igračku, zajedno ćemo sa djetetom obaviti pregled igračke pa onda i samog mališana.

Želimo stvoriti mladim roditeljima naviku da djecu dovode zubaru i da djeci to ostane zdrava navika kroz život. Molimo vas, nemojte lagati djecu, nemojte ih dovoditi nama kasno, kada već imaju neki problem, pa im posjeta zubaru bude prvo traumatično iskustvo. Mi imamo anestezije, i zahvati su bezbolni, ali mogu biti djeci neugodni, te zbog toga apelujemo na iskrenost pri razgovoru sa djecom. Ne lažite ih, kažite im, ako već postoji problem, da će ih malo peckati, ali da je dijete hrabro i da u svakom trenuku može kazati stop, pa nakon kratkog predaha možemo nastaviti a dijete može tako imati kontrolu nad cijelom situacijom.

Nakon posjete zubaru, nagradite sebe i dijete. Idite u park, na igralište ili na sladoled. Slatkiši ne kvare zube, nemar ih čini kvarnima.

Naša adresa

Beogradska 45,
78430 Prnjavor, BIH

Broj telefona

Fiksni: 00387 51 655 555
Mob: 00387 66 277 466

Radno vrijeme

Pon – Pet: 08:00 – 20:00
Subota: 08:00 – 12:00

Email

sc.radojkovic@gmail.com