Ortodoncija je stomatološka oblast koja se bavi rješavanjem problema nepravilnosti vilica i zuba, kako kod djece, tako i kod odraslih. Dobna granica za rješavanje ovih problema ne postoji i u svakom slučaju najbolje je obratiti se našem stomatološkom timu i krenuti ka rješavanju problema. 

Svaka uspješna i pravilna ortodontska rerapija sastoji se prvenstveno iz dijagnostike, na osnovu koje se planira i terapija. Uz dijagnostiku i planiranje terapije, moguće je prilično tačno predvidjeti rezultat i dužinu trajanja te terapije.

Idealan položaj zuba i odnos vilica donosi dobrobiti za pacijenta kao što su lijep osmijeh koji doprinosi samopouzdanju, olakšanu higijenu zuba i smanjenje nastanka karijesa i bolesti desni, smanjuje pritisak na zube, unapređuje govor i doprinosi sveukupnom ljepšem izgledu lica.

U ponudi imamo mobilne aparate, funkconalne aparate kao i fiksne aparate (metalne, estetske i samolegirajuće).

Mobilni aparati namijenjeni su najmlađim pacijentima koji još stasavaju i razvijaju vilicu. Mogu biti za samo jednu vilicu ili za obje. Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Pri korišteju mobilnih aparata jako je bitna saradnja sa najmlađim pacijentima, tj.njihova želja da nose mobilni aparat, dnevno do 16h bilo bi idealno. Moguće je rjiešiti nepravilnosti, ali ne  prevelike, za koje je ipak potrebna upotreba fiksnog aparata.

Fiksni aparati sa druge strane ne mogu se skidati svakodnevno, stalni su od onog trenutka kada ih stomatolog postavi. Potrebno je održavati pojačanu oralnu higijenu zbog njihovog izgleda, zube prati nakon svakog obroka i kupiti pomoćne četkice  kojima se aparat dovoljno opere. Redovna kontrola stomatologa i praćenje stomatologa je obavezno, pa se preporučuje svakih 4 do 6 sedmica. Fiksni aparat može riješiti teška nepravilna stanja zuba. 

Preporučujemo pregled kod SP DR Radojković, koji je uvijek prvi besplatan, i dogovor sa stomatologom u slučaju problema sa nepravilnošću zuba.

Mi brinemo za vaš zdravlje. 

Naša adresa

Beogradska 45,
78430 Prnjavor, BIH

Broj telefona

Fiksni: 00387 51 655 555
Mob: 00387 66 277 466

Radno vrijeme

Pon – Pet: 08:00 – 20:00
Subota: 08:00 – 12:00

Email

sc.radojkovic@gmail.com